Web Tasarım Aşamasında Kullanılan Programlar

web tasarım programları

Web Tasarım Aşamasında Kullanılan Programlar

Web tasarımlarının vazgeçilmez unsurları olan web tasarım programları, web sayfasının tasarlanma süresini kısaltır ve tasarımcılara büyük kolaylıklar sağlar. Web tasarım programları ile benzersiz web sayfaları oluşturulabilir, arama motorlarında öncelikli görüntülenebilir. Bazı web tasarım programları aracılığıyla kodlama bilgisi olmaksızın web sayfaları tasarlanabilir. Web tasarım programları aracılığıyla, web masterların halletmesi gereken pek çok detay kolaylıkla hallolur. Web tasarım programları aracılığıyla hazırlanmış web sayfalarının profesyonellik ürünleri olduğu açıktır. Ticari amaçlar ile tasarlanan web sayfalarında olması gereken bir özellik profesyonellik, müşterilerin ikna edilmesi adına büyük önem taşımaktadır. En çok kullanılan ve bilinen web tasarım uygulamaları şu şekildedir:
  • ADOBE DREAMWEAVER
  • ADOBE FIREWORKS
  • ADOBE PHOTOSHOP
  • MİCROSOFT FRONTPAGE
  • FREEHAND
  • ADOBE FLASH
  • COREL DRAW
  • ADOBE ILLUSTRATOR
  • SWISH
  • MYSQL
  • NOTEPAD++

Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver,  web tasarımının ve kodlamanın bir arada yapılabildiği yaygın kullanılan bir programdır. Asp, php, html, css tasarımları ve web yazımlarının gerçekleştirilmesine olanak verir. Adobe Fireworks,  web tasarımlarının yapılabilmesi için hazırlanmış bir grafik editörü görevindedir. Adobe Photoshop programı ise sınır tanımayan web tasarımcıları için her türlü tasarımın yapılmasına olanak verir. Microsoft Frontpage ise diğer Microsoft programları ile uyum içerisinde çalışarak hayallerdeki tasarımın gerçekleşmesine imkan tanır. Microsoft Frontpage kullanımı için kodlama bilgisi gerekmez. Microsoft Frontpage ile üretilmiş tasarımlar diğer Microsoft ürünlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Freehand uygulaması ise daha çok logo ve grafik tasarımlarında tercih edilmektedir. Web sayfalarında kullanılan logolarının çözünürlüklerinin ayarlanmasında Freehand uygulaması kilit rol oynamaktadır.

Adobe Flash

Adobe Flash uygulaması ile hareketli gifler, animasyonlar tasarlamak daha kolay bir hal almaktadır. Corel Draw uygulması ise çizimler için kolaylık sağlamaktır. Çizimleri hareketlendirmek ve onları animasyonlara dönüştürmek üzere programlanan uygulama, web sayfası tasarımlarında kolaylık sağlamaktadır. Adobe Illustrator uygulaması, kurumsal kimlik çalışmalarının oluşturulmasında, vektörel çizimlerde ve kara kalem ile yapılmış çizimlerin renklendirilmesinde kullanılır. Swish uygulaması da hareketli animasyonlar hazırlamak amacıyla web masterların sıklıkla kullandığı bir diğer uygulamadır. SWF ve HTML olarak kaydedilebilen tasarımlar, web sayfalarına eklenirken büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle uygulama son zamanlarda animasyon üretimi denildiğinde akla ilk gelen uygulamalar arasında yer almaktadır.

Mysql

Mysql uygulaması ise kodlama bilgisi gerektiren, açık kaynak kodlu bir veritabanı yazılımıdır. Web sunucularında sıklıkla tercih edilen uygulama, veritabanlarının yönetilmesinde kullanılmaktadır. Uygulama C ve C++ dillerinde yazılmıştır. Notepad++ uygulaması ise farklı dillerde yazılmış uygulamaların görüntülenmesinde kullanılmaktadır. Nopepad++ açık kaynaklı bir kod düzenleyicisidir. Windows işletim sistemleri içerisinde gömülü olarak bulunur. Ancak sonradan da elde edilebilmesinin çeşitli yolları vardır (MacOs ve Linux için).
Yukarıda adı geçen bazı uygulamaların ücretsiz sürümleri mevcut olsa da bir kısmı da lisanslı bir şekilde satın alınabilir. Tüm programların nasıl kullanıldığı karmaşık göründüğü durumlarda bir web tasarım firması ile anlaşılabilir. Web tasarım firmalarında bulunan web tasarım uzmanları talep edilen web sayfasının özellikleri doğrultusunda bir çalışma yürütecektir.

Share this post